16
Απρ

Αλλαγή στον αλγόριθμο της Google

Στις 21 Απριλίου έρχεται το “MobileGeddon” όπως αποκαλείται από την SearchEngineLand.com. Από τις 21 Απριλίου θα χρησιμοποιείται μια ενημερωμένη έκδοση του αλγόριθμου της Google που χρησιμοποιείται από τις φορητές συσκευές (κινητά, tablet κ.ο.κ.). Ο αλγόριθμός θα επηρεάζει τα αποτελέσματα που προκύπτουν σε μια αναζήτηση από οποιαδήποτε φορητή συσκευή.

Οι ιστοσελίδες που δεν είναι Responsive, άρα δεν εμφανίζονται σωστά σε φορητές συσκευές, θα είναι δύσκολο (έως απίθανο) να εμφανιστούν σε μια αναζήτηση από φορητή συσκευή.

Όπως αναφέρει η Google στο Webmaster Tools Blog, «Αυτή η αλλαγή θα επηρεάσει όλες τις αναζητήσεις που γίνονται από φορητές συσκευές σε όλες τις γλώσσες, χωρίς καμία εξαίρεση. Το αντίκτυπο που θα έχει στα αποτελέσματα της αναζήτησης θα είναι πολύ σημαντικό». Η Google θέλει να προσφέρει στους χρήστες από κινητές συσκευές μια ταχύτερη και πιο ομαλή εμπειρία. Προσφέρει λοιπόν τα απαραίτητα εργαλεία, αλλά, η δουλειά πρέπει να γίνει από τον ενδιαφερόμενο.

Οι διαχειριστές σελίδων έχουν δει αύξηση της επισκεψιμότητας από χρήστες φορητών συσκευών τα τελευταία χρόνια. Σε πολλές περιπτώσεις οι χρήστες αυτοί ξεπερνούν το 25% της συνολικής επισκεψιμότητας. Ήρθε η στιγμή που η εμπειρία των χρηστών φορητών συσκευών πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα!

Μπορείτε να διαπιστώσετε αν η ιστοσελίδα σας ανταποκρίνεται στα νέα δεδομένα μέσα από τρία απλά βήματα.

Βήμα 1. Πραγματοποιήστε τον έλεγχο συμβατότητας της Google.

Πατήστε εδώ για να μεταβείτε στον έλεγχο συμβατότητας. Μέσα σε λίγα λεπτά μπορείτε να δείτε αν το site σας θα είναι ή όχι αποδεκτό από τον νέο αλγόριθμο. Σύμφωνα με την Google στον οδηγό Google’s Mobile SEO Guide τα πιο συχνά και σοβαρά λάθη είναι:

Αν δεν περάσετε το τεστ τότε επικοινωνήστε άμεσα με τον διαχειριστή της ιστοσελίδας σας ή ελάτε σε επαφή μαζί μας για την βελτιστοποίηση της σελίδας σας. Καθώς, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, είναι πιθανών να χάσετε πολλούς χρήστες κινητών συσκευών.

Αν είστε από τους τυχερούς που πέρασαν τον έλεγχο με «Φανταστικά! Αυτή η σελίδα είναι συμβατή με κινητές συσκευές.», συνεχίστε την ανάγνωση. Δεν ξεμπερδέψατε έτσι εύκολα.

Βήμα 2. Συμβουλευτείτε το «Google Insights Developers Page Speed»

Ολοκληρώνοντας με επιτυχία τον έλεγχο συμβατότητας δεν είναι αρκετό. Δεν θέλετε η ιστοσελίδα σας να είναι απλά «αποδεκτή» θέλετε να είναι εξαιρετική. Πραγματοποιήστε τον έλεγχο για την ταχύτητα της σελίδας σας εδώ. Από τον έλεγχο αυτό θα διαπιστώσετε μεταξύ άλλων τα παρακάτω.

  • Αν χρησιμοποιείτε το flash με τρόπο που δημιουργεί προβλήματα στην εμπειρία τον χρηστών από κινητές συσκευές.
  • Αν υπάρχουν στην ιστοσελίδα σας αρχεία “render-blicking” τα οποία χρειάζεται είτε να αφαιρεθούν είτε να αναδιοργανωθούν. Αυτό είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα για ιστοσελίδες που υπάρχουν πολλά χρόνια. Η Google ωστόσο έχει δημοσιεύσει ένα οδηγό για την επιδιόρθωση των σφαλμάτων αυτών. Δείτε τον οδηγό.
  • Αν τα javascript αρχεία χρειάζεται να μετακινηθούν ή να αναδιοργανωθούν.
  • Αν η συμφωνία που έχετε κάνει με το πάροχο φιλοξενίας της ιστοσελίδας (web hosting) λειτουργεί εις βάρος της ιστοσελίδας.
  • Αν υπάρχει η δυνατότητα επιτάχυνσης της απόδοσης της ιστοσελίδας με την χρήση browser caching.
  • Αν υπάρχει η δυνατότητα να συμπιέσετε περισσότερο τις εικόνες ή αλλά πολυμέσα που υπάρχουν στην ιστοσελίδα σας.

Ακόμα και αν το σκορ σας δεν είναι τέλειο από τον οδηγό αυτό θα πάρετε αρκετές πληροφορίες για το τι είναι αυτό που πρέπει να βελτιωθεί. Εξάλλου, αρκεί να έχετε καλύτερο σκορ από τον «αντίπαλο» σας ώστε να εμφανίζεσται πρώτοι στα αποτελέσματα αναζητήσεων από κινητές συσκευές.

Βήμα 3. Πραγματοποιήστε ένα «γενικό καθάρισμα»

Η εμπειρία των χρηστών, ανεξάρτητα αν επισκέπτονται την ιστοσελίδα σας από φορητή συσκευή ή Η/Υ, μπορεί να γίνει χειρότερη με την πάροδο του χρόνου. Κρίνεται σκόπιμο να γίνεται έλεγχος της ιστοσελίδας για διάφορα μικρά αλλά κρίσιμα θέματα. Ελέγξτε αν τα plugin της σελίδας σας είναι ενημερωμένα, αν είναι δυνατόν οι εικόνες να συμπιεστούν χωρίς όμως να επηρεαστεί η εμπειρία του επισκέπτη και άλλα μικρά αλλά σημαντικά θέματα για τα οποία είναι ενήμεροι οι web developers.

Σχόλια ( 0 )